Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

3. ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ/ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

3. ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ/ Σχεδιάγραμμα


1. Τι οδήγησε τους Ευρωπαίους στις ανακαλύψεις νέων δρόμων ή και χωρών;

1.         Η εικόνα που είχαν σχηματίσει για τα πλούτη της  Άπω  Ανατολής που ενισχύθηκαν και από τις περιγραφές των εξερευνητών όπως ο Μάρκο Πόλο.

2. Το γεγονός ότι οι Οθωμανικές κατακτήσεις είχαν αποκλείσει τους δρόμους επικοινωνίας με τις περιοχές αυτές και έτσι ήταν πολύ δύσκολη η μεταφορά ασιατικών προϊόντων προς την Ευρώπη.

3. Ο έλεγχος του εμπορίου των μπαχαρικών από τους Βενετούς και τους Άραβες και η έλλειψη πολύτιμων μετάλλων στην Ευρώπη.

4. Η διαμόρφωση εθνικών κρατών οδηγούσε τους βασιλιάδες της Ευρώπης σε έντονο ανταγωνισμό για να ενισχύσουν το εμπόριο και την οικονομία της χώρας τους.

5. Τα ταξίδια διευκολύνονται από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται τελειότερα μέσα όπως η πυξίδα, ο αστρολάβος και ο πορτολάνος και ένας νέος τύπος πλοίου η καραβέλα.

2.         Ποιος ο στόχος των Ευρωπαίων και πως κινήθηκαν;
 Vasco De GamaΠορτογάλοι: Στόχο είχαν να πλησιάσουν την Ανατολική Ασία κάνοντας τον γύρο της Αφρικής. Στα πλαίσια αυτά οργανώθηκαν αποστολές αρχικά από τον πρίγκηπα Ερρίκο το Θαλασσοπόρο και στη συνέχεια από το Βαρθολομαίο Ντιαζ που έφτασε ως το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Ο Βάσκο ντε Γκάμα προχώρησε μέχρι τις Ινδίες ενώ ο Αλβαρέζ Καμπράλ παρασύρθηκε μέχρι τη Βραζιλία.
Ισπανοί: Στόχο είχαν να πλησιάσουν τις Ινδίες ταξιδεύοντας προς τη Δύση. Έτσι ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στο Σαν Σαλβαδόρ και σε άλλα μέρη της κεντρικής Αμερικής χωρίς να καταλάβει ότι είχε ανακαλύψει μια καινούργια ήπειρο. Ο Αμέρικο Βεσπούτσι αντίθετα όχι μόνο κατάλαβε ότι ο Κολόμβος είχε ανακαλύψει μια καινούργια ήπειρο αλλά ξεκίνησε να τη χαρτογραφήσει. Ο Μαγγελάνος έκανε το γύρω της γης αποδεικνύοντας έτσι τη σφαιρικότητά της.
3.       Πώς χειρίστηκαν τις ανακαλύψεις τους οι Ευρωπαίοι;
Ισπανοί και Πορτογάλοι μοιράστηκαν μεταξύ τους με τη συνθήκη της Τορντεζίλας τις περιοχές που ανακάλυψαν και ξεκίνησαν να τις εκμεταλλεύονται. Οι Πορτογάλοι δημιούργησαν εμπορικούς σταθμούς από την Αφρική μέχρι την Ιαπωνία κοντά στις ακτές και εκμεταλλεύτηκαν την Βραζιλία και τις φυτείες της που εντωμεταξύ είχαν καταλάβει ( για τις ανάγκες των φυτειών ξεκινά και το εμπόριο των μαύρων από την Αφρική.)
Οι Ισπανοί δημιούργησαν κράτος στη στεριά από το Μπουένος Άιρες ως την Καλιφόρνια. Εκμεταλλεύτηκαν και τις φυτείες αλλά κυρίως τα ορυχεία μετάλλου.
Η εκμετάλλευση των περιοχών αυτών  έγινε σε βάρος των ντόπιων πληθυσμών που εξοντώθηκαν ενώ οι πολιτισμοί τους εξαφανίστηκαν.
4.         Συνέπειες των ανακαλύψεων
1. Το κέντρο της οικονομίας μεταφέρεται προς τη Βόρεια θάλασσα και τον Ατλαντικό ωκεανό.

2. Τα πολύτιμα μέταλλα που φτάνουν στην Ευρώπη αυξάνουν την κυκλοφορία του νομίσματοςColumbus

3. Η βιοτεχνία παρουσιάζει πρόοδο

4. Η γεωργία εμπλουτίζεται με καινούργια προϊόντα

5. Πτώση της τιμής των πολύτιμων μετάλλων

6. Εμφανίζεται και παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία η αστική τάξη


7. Αναπτύσσονται διάφοροι επιστημονικοί κλάδοι όπως η γεωγραφία, η αστρονομία, τα μαθηματικά, η ζωολογία, βοτανική, εθνογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου